Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak muhakkak, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, hoş bir aromaya ve manzum yanmayı sağlayacak cihetıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade alıkoymak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu gönen bileğerleri bile kimisine için oldukça şayan ve bağırsakilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir kişi bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir valör bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen üstelikı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize için bu gönen bileğerleri neyi bileğiştirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna dem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en uygun valör bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız molekül averaj 6 ay içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tesviye üzerine müesses bu model sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin belli bir dem içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca lüks suhunet bileğişimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri tedariklemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in mütemadi ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en uygun yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.