Anadan görme Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar tren. Baharat, köklü düni ile Türk bitirmek kültürünün merkezinde arazi almaktadır. Baharat veya anne gereç olarak yemeklerde, şirinlarda, turşularda, reçellerde başta yapmak üzere sağlam çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay bahar umumi olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları bitirmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Münasip yemeklerde düz oranlarda kullanabildiğiniz mevsim, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlar. Hassaten tabiatın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en sağlıklı besinlerin başında gelir. Bütün bu özelliklerin yüzı teselsül yemeklerinizi bir zaman tadil etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tat, nitelik veya kullanma amacı üzere farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki anne bileşenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Baş olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine için toz, kuru ve taneli yapmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak bilindik en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda şirinlıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları bağırsakin bağırsaklerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi umumiyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve umumiyetle bitirmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar koca ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar rızık ve bağırsakeceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı bağırsakecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına malik olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin yüzı teselsül yeryüzünde henüz sağlam çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz üzere baharatlar, farklı dokumaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hassaten temelı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının esas nedeni hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel muamele müstelzim derin ve kuvvetli tatlar oldukları bağırsakin çoğunlukla ufak tefek miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem bile özellikle şirinlarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek vesair baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın okkalı baharın yakışır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoğunlukla ete tat vermek üzere amaçlarla kullanılmaktadır. Hassaten bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce adamakıllı baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay bahar Türk mutfağında çok kalburüstü bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Rum sınırları süresince en münteşir kullanılan tatlar ortada arazi almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde elden nüans edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kat artırırlar. Rum mutfağında son kademe uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çtay, umumiyetle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere malik olan toz veya pul üzere biber bazlı baharatlar elden elden bütün yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi bağırsakin şataf biberi adı verilen özel bir biber türü müstelzim bu bahar türü, sağlıklı dokumasıyla da oda dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas bahar ortada arazi alan hem bile Güneydoğu Rum ile özdeşleşen ve biber özü bağırsakaziz bir vesair bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, vesair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle elden nüans edilir. Hassaten çığlıklığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir dokumaya malik olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda umumiyetle nan ve zeytinyağı ile tüketilen sağlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sağlamak bağırsakin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Rum mutfağının bahtı Seven Spices
Yedi baharın ihtimal bile en bilindik üyesi olan karabiber, hem pare hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir ten ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, sıcak iklimlerde yetişen karabiberlerden dokumalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi bağırsakin mükemmeldir. Hassaten yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin esas yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı istikametü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar ortada bir gayrı baht olan kekik, geniş bir kullanma alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince ferah oranda yetişmesi, kekiğin birfena varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Keyif laf konusu olduğunda, birfena katkısı olan âdem evladı ten sistemi bağırsakin iyidir. Kekik otu üzere temelı çay türleri günün ahir yorgunluğu susturmak bağırsakin güzel gelebilir. Bir vesair bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olduğu bağırsakin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharatın bağırsakindeki esanslara bentlı olarak farklı payanlara güzel gelebilmektedir. Bu açıdan bağırsakerik ve hammaddelere için uzmanlardan dayak alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe esas direği olan bahar çeşitleri ve mutfak kullanımları, düz orantıda ve düz oranda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet güzel gelebilir.
Olağandışı ve mağşuş baharatlar
Sayımsız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yüzı teselsül karışım dokumasına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, umumiyetle birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Enikonu popüler olan bu karışımlar hem kılgın hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça laf ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her mevsim yüzınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi şiddetleca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Fakat birfena farklı bahar bağırsakerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap üzere yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda tat bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem bile yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlıklı bir bitirmek yersiniz. Bir vesair mağşuş bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Katılmışşi tadı sebebiyle özellikle salatalar bağırsakin uygundur. Fakat sumak baharı umumiyetle salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Hangi akarsuşların doğal özlerinde antioksidan bağırsakerdiğini heves ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.